Maak kennis met Khaled

Vandaag maakten we visjes vol glimmende schubben. Dat was meteen een eerste nieuw woord voor Khaled, die met zijn Nederlands 2.2 al heel wat gesprekken vlot kan voeren. En dat na nog geen twee jaar in België te wonen.

Hij vertelt me dat hij het leren van de Nederlandse taal belangrijk vindt. Omdat hij hier aan de slag wil als sociaal werker wanneer zijn diploma gelijkgeschakeld wordt. Omdat hij wil deelnemen aan onze maatschappij. Omdat hij zijn toekomst hier ziet, en niet meer in Palestina. Ook al zit zijn hart nog voor een groot stuk in Gaza, de stad die al jaren in stukken ligt. Waar zijn ouders nog wonen, veel van zijn vrienden. Veel herinneringen van zijn land, die hij wil proberen een plaats te geven, in een toekomst hier. En daar hoort het leren van onze taal bij.

Hij is nog zoekende, wat kan hij hier betekenen. Hij wil zich inzetten, het mensen naar hun zin maken, zorgen voor kinderen. En ik geloof dat hij dat kan. Meer nog, ik zie dat hij dat al doet. Door zijn enthousiast zijn, door zijn zin om bij te leren en gesprekjes aan te knopen, door zijn brede oprechte glimlach (ook al is het leven niet altijd eenvoudig), door zijn animator zijn bij de zomerkampen van Gekkoo,… En nu ook: door zijn vrijwilligerswerk in het kinderatelier. Ik zie hoe hij glundert, glimt bijna, wanneer hij onder de mensen is, gesprekken kan voeren, kinderen blij kan maken.

Om 19u is mijn kaars uit. Een nieuwe uitdrukking die hij opslaagt in zijn hoofd.

Sitenote:

Niet iedereen heeft het ‘geluk’ zo snel Nederlands te leren als Khaled. Er spelen zo veel factoren mee. Leeftijd, scholingsgraad, te volle hoofden, hoe sociaal iemand is, doorzetting,…We proberen met Khabaz een aantal drempels te verlagen. Hun hoofd even leeg te maken. Hen aan te moedigen om deel te nemen aan de maatschappij, op hun tempo. Kleine babbeltjes, om zo enkele woorden, enkele zinnen op te slagen. En we proberen, even belangrijk, ook onze eigen horizon en die van andere Antwerpenaren te verbreden en bij te leren.
 
Merci aan alle vrijwilligers, ook weer vanavond!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *